Overzicht handige sites om Nederlands te leren

Een lijst met websites is altijd een momentopname en daarom bijna nooit volledig. Mis je een site laat het mij dan weten.

Gratis sites

Dutch grammar hele uitgebreide Engelstalige site over de Nederlandse grammatica. Uiteraard veel uitleg over grammatica en veel grammaticaoefeningen, maar ook luisteroefeningen. Bovendien is grammatica als e-book te bestellen. Geen account nodig. Geschikt voor A1 tot B2 voor hoger opgeleiden.

NT2 Taalmenu Taaloefeningen op niveau A1 tot B2 rondom verschillende thema’s. Luisteren, lezen, spreken, grammatica, woordenschat, inburgering. Geen registratie nodig. Let op niet alle oefeningen zijn gratis.

2BDutch verzameling van authentieke filmpjes over verschillende onderwerpen. De filmpjes zijn te bekijken met ondertiteling (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees). Er is handleiding over het gebruik van deze site. Je kunt een account aanmaken maar je kunt de filmpjes ook zonder account bekijken.

Je Kan me wat – Nederlands voor beginners. Er zijn 15 modules onderverdeeld in verschillende oefening en af te sluiten met een toets. Er is de mogelijkheid om de audio te downloaden en een boekje te printen. Er zijn ook puzzels te downloaden. De modules leiden tot ongeveer A1. Geen registratie nodig.

Oefenen.nl de plek waar cursisten zelf kunnen oefenen met taal, rekenen, computer en internet. Maar ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Thuis oefenen is gratis. Cursisten moeten een account aanmaken. Niveau A1 tot A2+

Taalthuis Engelstalige site met gratis online taalcursus voor beginners (A1/A2). Veel plaatjes, oefeningen, schrijftips en uitleg over spelling. Ook oefeningen voor intermediate niveau (B1/B2). Registratie is niet nodig.

Ver-taal Website met heel veel oefeningen zoals grammatica, thematische woordenschatoefeningen, kruiswoordraadsels, luisteroefeningen (trailers van films, reportages), oefeningen met liedjes voor halfgevorderden vanaf A2 en gevorderden B1.

Mijn woordenboek Een goede vertaalsite. Er worden voorbeelden gegeven voor het gebruik van woorden met veel extra’s.

Vertalen.nu Een goede vertaalsite met uitspraak, link naar zinnenboek en spellingscontrole.

Digischool zinnen maken Oefenen met zinnen maken om beter te leren schrijven.

Makkelijke en snel woordjes leren. Gratis maar registreren verplicht.

Nederlands website Oefenen met werkwoordspelling, woorden en grammatica. Niveau vmbo basis en kader.

Zin in Nederlands Lees- en leermateriaal met woordvertalingen en een grammaticagids.

Steffie Website waar moeilijke dingen op een makkelijke manier worden uitgelegd. De onderwerpen zijn o.a. gezondheid, vrije tijd, eten en drinken, reizen.

Juf Online Site met lesideeën en werkbladen voor het basisonderwijs.

Juf Melis NT2 Oefeningen speciaal gemaakt voor NT2’ers zoals lidwoorden invullen, aanwijzend voornaamwoord oefenen, verkleinwoorden invullen, meervouden invullen en voegwoorden gebruiken. 

Lesmateriaal dat je kunt downloaden en printen

Melkwegplus Na registreren vind je op de site van Melkwegplus leesmateriaal speciaal gemaakt voor laaggeletterden anderstaligen, gericht op zowel het functioneel als het technisch lezen. Elk boekje heeft een thema. Er is een reeks boekjes op Alfa niveau B en een reeks op Alfaniveau C (A1).

Spreektaal Op de site van Het Begint met Taal kun je gratis de boekjes Spreektaal downloaden. Ze zijn ook te bestellen tegen betaling. Spreektaal bestaat uit 15 losse modules met luistermateriaal. Niveau 0 tot A1+. Registeren verplicht.

Extra informatie

Babadada beeldwoordenboek in verschillende talen op thema.

Oefen video’s NT2 klanken. ThiemeMeulenhoff

Uitspraak materiaal en tips voor in de les, NT2 Spraak

Spreek Beter, Docentenhandleiding, Boom

Spelenderwijs Uitspraak oefenen

En toen nu Geschiedenis van Nederland met veel beelden en filmpjes.

Klokkijken Op deze site kan er geoefend worden met klokkijken.

Schooltv Filmpjes over verschillende onderwerpen voor verschillende leeftijden.

Jeugdjournaal Het journaal in eenvoudige taal.

Leestrainer Oefenen met grammatica, tekstbegrip, werkwoorden en beeldspraak. Je moet je registreren.

Inburgeraars en Staatsexamen NT2

Inburgeren Officiële site van de overheid met actuele informatie.

Gratis online oefenen voor spreekvaardigheid Nederlands A1. Ad Appel.

Oefenexamens inburgeren. DUO.

Facebooktwitter

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.