Online les geven… welk systeem gebruik je?

In deze blog geef ik een overzicht van de systemen die je kunt gebruiken om online les te geven. Van de onderstaande systemen gebruik ik zelf alleen Zoom. De informatie over de andere systemen baseer ik op informatie gevonden op het internet en van collega NT2 docenten die wel werken of bekend zijn met deze systemen.

De systemen

MS Teams

Teams is geïntegreerd met Microsoft Office 365, wat betekent dat je alle Microsoft bestanden kunt delen met anderen o.a. PowerPoint, Word én Excel. Ieder bestand dat je deelt wordt opgeslagen in de Teams OneDrive en een lokale SharePoint omgeving. Daarmee heeft iedereen dus toegang tot de laatste versie van elk bestand.
Binnen Microsoft Teams kun je eenvoudig een chatgroep aanmaken. Het is geschikt voor scholen (als je gebruik maakt van Office365) maar niet voor kleine zelfstandigen of privé omdat je een Office365 licentie nodig hebt.

Er is een mogelijkheid om met de cursisten gebruik te maken van een whiteboard.

TIP: Je kunt alle mappen delen maar dat houdt in dat cursisten ook alle informatie kunnen aanpassen! Hoe los je dat op?  Je kunt als je in Teams op een map gaat staan, kiezen voor openen in SharePoint. Daar kun je inderdaad de rechten van de mappen aanpassen en bepaalde mappen alleen lezen maken voor cursistenT

Voor meer informatie kun je de tutorial Online lesgeven in Teams kijken of Tips en uitleg online lesgeven met MS Teams.

Zoom

Een account voor Zoom maak je aan op Zoom.us. De gratis versie van Zoom kun je 1 op 1 onbeperkt gebruiken. Bij meer gebruikers kun je een sessie houden van maximaal 40 minuten. Bij de betaalde versie is de tijdsduur onbeperkt. Onderstaand instructie voor een cursist om Zoom aan te maken.

Een account aanmaken op een computer

 • Ga naar www.zoom.us
 • Rechts bovenin vind je de blauwe button: ‘sign up, it’s free’.
 • Maak een account aan met je e-mailadres.
 • Nu je kan inloggen zie je een scherm die vraagt of je berichten wilt ontvangen, dit hoef je niet te accepteren.
 • Ga naar Set preferences en kies dan Unsubscribe me entirely.
 • Activeer nu via je eigen mail je account.
 • Log jezelf in met je voor-en achternaam en een wachtwoord.
 • Het scherm waarin je anderen kan uitnodigen kun je overslaan (Skip this next step).

Je kunt ook het programma downloaden. Wanneer je op zoom.us helemaal naar beneden scrollt zie je de optie downloads. daar kan je de versie kiezen die voor jou van toepassing is bij meetings client. Je hebt nu een account waarmee je de lessen kan volgen. Je zal van je docent steeds een link krijgen waarmee je kan inloggen in het ‘klaslokaal’.

Een account aanmaken op je smartphone

 • Ga naar de ‘playstore/appstore’ van je telefoon.
 • Voer in als zoekterm: zoom.
 • Installeer de app.
 • Je kunt kiezen voor: sign up, join a meeting of sign in.
 • Je kunt je inschrijven. Ook zonder inschrijving kun je meedoen met de meeting.
 • Je kunt ‘swipen’ tussen 3 schermen. ■ Scherm 1: microphone. ■ Scherm 2: Je ziet de docent. ■ Scherm 3: Je ziet een gedeeld scherm

Je kunt rustig met Zoom werken, kijk alleen even naar de goede settings zodat niemand in je bijeenkomsten in kan breken. Tips vind je op: Hoe je jouw online zoom bijeenkomst maximaal beveiligt . Voor de veiligheid is het belangrijk dat je met de cursisten afspreekt dat je geen links deelt via de chatfunctie. Verschil tussen gratis en betaalde versie is o.a. het gebruiksgemak. Het instellen van Zoom Breakout Rooms doe je in het allereerste begin, als je de meeting aanmaakt, in de instellingen van de meeting. Als je in de meeting bent, kun je het niet meer instellen. Je instellingen van je meeting op zoom.us dus wijzigen! Werkt in de betaalde en ook de gratis versie. In beide versies is het mogelijk om in Settings, polls aan te maken. Inloggen via zoom.us. Ga naar settings -> in meeting (basis) –> polling (9de puntje) aanvinken. Als je dat hebt gedaan, kan je bij je ‘meetings’ een poll aanmaken voor je meeting

Met share screen deel je dus je scherm met cursisten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie, internetpagina, een filmpje laten zien. Wil je audio delen vanaf jouw computer vink dan bij het delen van je scherm links de optie share computer sound aan. Let er wel op dat je het geluid van alle microfoons uitzet tijdens het afspelen van een video anders hoor je cursisten praten.

Bij share screen vind je ook de superhandige optie whiteboard. Cursisten zien wat je schrijft. De cursisten kunnen echter ook op dit whiteboard schrijven. Dit kun je uitzetten. Klik rechts op de 3 puntjes en je krijgt o.a. de opties disable participants annotations en show names of annotators. Je kunt nu dus kiezen wat je wilt. Instructie whiteboard.

Je kan geen scherm per kamer delen. Wat je wel zou kunnen doen: 1 je deelt aan het begin van de sessie een scherm aan de hele klas, dan zet je die vast en vervolgens splits je de groep 2 Andere optie is om de bestanden van de docent in de chat te delen en vervolgens aan de cursisten te vragen om deze bestanden in de kamers zelf te delen. Dit is een optie als je verschillende bestanden per kamer wilt delen.

Makkelijk meetings herhalen zonder iedere keer in schedules een meeting aan te maken? Als je één keer een meeting aanmaakt in schedule en dan op recurring klikt, hoef je alleen aan je cursisten te melden dat ze Zoom moeten downloaden en op het tijdstip van de les het programma moeten openen en op de home-pagina moeten klikken op ‘join’ en dan het nummer moeten invoeren dat jij opgeeft (jouw ID), dat door ‘recurring’ altijd hetzelfde blijft. Dus geen link: alleen een nummer. Altijd hetzelfde. Jouw room staat altijd open, maar je bent er alleen op het aangegeven tijdstip.

Wat is enable waiting room ? Hiermee kun je mensen laten wachten tot jij ze toe laat in de meeting. Als je die functie niet gebruikt kunnen mensen met jouw link gewoon gelijk binnen komen in de meeting. Door enable join before host aan te klikken kunnen cursisten niet voor jou in de meeting zijn. Door beiden niet aan te klikken kunnen cursisten aansluiten bij de meeting als jij er ook bent.

Webex

Ik heb geen collega die gebruik maakt van Webex. De Webex Cisco Teams-app is gratis te downloaden. Je kunt er teams in aanmaken, vergaderingen in plannen en videobellen. Verder kun je bestanden delen en zit er een whiteboard functie in. Voor meer informatie vind je op de website van Cisco een tutorial.

Jitsi Meet

Ik ken een docent die met Jitsi werkt en zij is erg positief.

Je hebt geen account nodig. Er is geen installatie op PC of tablet nodig. Het is gratis software. Je hebt geen beperking in tijd en je kunt zelf je lestijd instellen. Er kan met een hele klas tegelijkertijd worden gewerkt. Er is de mogelijkheid om je scherm te delen maar er zit helaas geen ingebouwd whiteboard in. Verder lijkt de functionaliteit erg op Zoom.

Een voordeel bij herhalende lessen is dat heb je eenmaal contact gehad via Jitsi, je de volgende keer zonder codes of ID’s kunt meedoen. De ruimte wordt exclusief voor jou bewaard.

New Row van Kaltura

Dit systeem is niet gratis. Het is echter helemaal gericht op lesgeven en heeft alle features die je nodig hebt. Het is professioneel en veilig, en gemakkelijk in gebruik voor zowel docent als cursist. Cursisten hoeven niets te installeren en geen account te maken, aldus een tevreden docent in een Facebook groep.

Meer informatie vind je op de website van Kaltura.

Smartschool Live

Smartschool Live vond ik op internet. Smartschool Live is een gratis app. De handleiding kun je van internet downloaden. Er zijn in ieder geval een aantal functionaliteiten hetzelfde als de systemen hierboven beschreven. Je kunt je scherm delen. Een forum toe voegen aan een vak. Je kunt dan bijvoorbeeld per onderwerp een bericht aanmaken waarop cursisten kunnen reageren, voordeel is dat iedereen de vragen en de antwoorden kan meelezen. Zo hoef je als docent niet iedere keer dezelfde vraag te beantwoorden.

Kijk eerst even de tutorial van Smartschool live.

BigBlueButton

Ik ken geen docenten die werken met BigBlueButton maar het lijkt dezelfde funtionaliteiten te hebben als bijvoorbeeld Zoom. Je kunt je audio en video, slides of je scherm delen met cursisten. Je kunt breakout rooms of polls in zetten om cursisten te activeren.  Er is een interactief whiteboard
Meer informatie over BigBlueButton vind je hier , kijk ook even de instructievideo voor de mogelijkheden.

Videobellen

Naast de systemen om online les te geven kun je natuurlijk ook kiezen voor een van de mogelijkheden om te videobellen.

FaceTime

Op een iPhone 4 of nieuwer kun je standaard videobellen via het programma FaceTime. Je hebt wel een draadloze internetverbinding nodig en zowel de beller als de ontvanger moet in bezit zijn van een iPhone, iPad of Macbook, anders werkt FaceTime niet.

Hoe start je een FaceTime gesprek op?

 • Tik op het FaceTime-icoon
 • Kies de + in de rechterbovenhoek
 • Tik nog eens op de + en kies een naam uit de contactenlijst
 • er verschijnt een overzicht van de gegevens van de persoon, door op het camera-icoon met het woord ‘video’ te tikken wordt de ander gebeld.
 • Accepteert de ander het gesprek, dan kun je de ander zien
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen

WhatsApp

Om te videobellen met WhatsApp is vereist dat de telefoon een simkaart heeft, zodat een nummer verbonden is. Verder moet het toestel verbonden zijn aan een draadloze internetverbinding.

Met WhatsApp kun je individueel of met een groepje van maximaal vier personen beeldbellen.

Hoe start je een WhatsApp gesprek op?

 • Open WhatsApp
 • Tik bij ‘Chats’ op degene die je wil bellen
 • Kies boven in beeld voor het camera-icoontje, naast het telefoontje
 • Het gesprek wordt aangevraagd, als de ander opneemt begint het gesprek
 • Druk op de rode knop om op te hangen

Skype

Skype is een van de populairste programma’s om te videobellen. De app is op de meeste apparaten te gebruiken, bijvoorbeeld op telefoons van Apple en Samsung, maar ook op tablets en laptops. Je hebt een internetverbinding nodig.

Hoe start je een Skype gesprek op?

 • Open Skype en meld je aan met je Skype-naam en -wachtwoord
 • Tik op het icoontje waar het woord ‘Contacten’ bij staat
 • Kies in de lijst degene die je wil bellen
 • Tik op het camera-icoontje om de ander te videobellen
 • Als de ander opneemt, wordt de video gestart en zijn jullie beiden te zien
 • Is het gesprek klaar, dan druk je op de rode knop om op te hangen

Tussendoortjes

Hoe houd je je online lessen interessant?

Denk even aan het gebruik van educatieve filmpje: Waarom? Daarom, Clipphanger. Leuk om te gebruiken als tussendoortjes zijn bijvoorbeeld woordzoekers, doolhoven. Of kijk op Pinterest voor leuke ideetjes.

Answergarden, is een leuke tool waarmee je een soort mindmap van woorden/korte zinnen kunt maken. Cursisten kunnen actief deelnemen, alle ingevoerde resultaten zijn direct zichtbaar en er is géén account nodig.

Ook Lyricstraining is een goede tool om te gebruiken. Hiermee kun je makkelijk liedjes downloade en ‘gaps’ creeëren. Zoek een liedje op, click Download Lyrics, + Manual selection of the blanks. Ook te gebruiken met automatische ‘gaps’ en als app op je mobiel. Leuk om bijvoorbeeld het liedje 17 miljoen mensen te laten horen.

Hoe houd je cursisten betrokken bij de online lessen?

Je kunt de cursisten tijdens de les activerende opdrachten geven. Laat ze bijvoorbeeld iets filmen in hun huis of kamer. Of laat ze plakbriefjes plakken op allemaal keukenspullen en daar een foto van maken. Zoek binnen een minuut een theezakje en laat het in beeld zien. Je kunt dus opdracht geven voor een zoek- of een beweegopdracht. Laat ze een live werkblad invullen Liveworksheets , wizer.meof quizlet.

In Google docs of Box.com kan je met heel wat mensen tegelijk schrijven / opmerkingen plaatsen. Op deze manier kan je dus makkelijk groepstaken geven waar leerlingen samen aan de slag moeten.

Volledig online aan de slag?

Op zoek naar lesmateriaal of wil je materiaal delen met collega’s? Dat kan op het gratis deelplatform Mijn NVT. Log in of registreer op de site van de Taalunie.

Bij de Taalschool is het e-book  Online lesgeven? Hoe dan? Een handleiding voor de NT2-docent verschenen. In dit e-book wordt eerst ingegaan op de didactiek bij online lessen, worden er werkvormen geboden voor het nakijken van huiswerk. Welke werkvormen gebruik je vooruitkijken of terugkijken? Hoe differentieer je in de online les. Het boek bevat werkvormen voor grammatica, leesvaardigheid, luistervaardigheid, spreekvaardigheid en woordenschat. Wil je het boek vast inkijken dan kun je hier vast 10 werkvormen voor de (online) woordenschat downloaden.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog tips dan hoor ik het graag. Je kunt een berichtje onderaan deze pagina achterlaten.

Facebooktwitter
Tags:
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.