Theater, een verrijking van de NT2-les?

Als spreken lastig is…

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan activerende werkvormen om NT2-cursisten op een speelse manier aan het spreken te krijgen. Spreken is lastig voor de meeste cursisten. Je hebt natuurlijk cursisten die veel Nederlands proberen te spreken of dat correct gaat maakt ze niet uit. Maar andere cursisten willen alleen maar spreken als ze zeker weten dat ze geen fouten maken. Spreekangst komt dus meestal voort uit schaamte voor het maken van fouten. Het is goed om deze schaamte bespreekbaar te maken in een les. Laat de cursisten samen een lijst maken in welke makkelijke of moeilijke situaties zij niet durven te spreken. Vervolgens kun je de situaties van de lijst door middel van rollenspellen oefenen in de klas.

Wat is theatersport?

Maar je kunt echter nog een stap verder gaan en theatersport gebruiken in de les. Theatersport is een combinatie van spel en improvisatie. Het zorgt ervoor dat de drempel die veel cursisten hebben om te spreken steeds lager wordt. De cursisten zijn met het spel bezig en vergeten dat ze geen fouten willen maken. De grondlegger, Keith Johnstone, bedacht een format waarbij twee teams van vier spelers tegen elkaar strijden om wie de beste scenes kan improviseren. Daarvoor maakte hij gebruik van diverse spelvormen en oefeningen. Een aantal daarvan is in Nederland bekend geworden door het televisieprogramma ‘de Lama’s.’

Theatervoorstellingen voor NT2 cursisten

Om cursisten te laten wennen aan theater zijn er verschillende voorstellingen gericht op NT2 cursisten. Bij sommige voorstellingen mogen de cursisten zelfs meedoen.

Onderstaand een overzicht van toneelgezelschappen met voorstellingen voor NT2 cursisten:

theater
  • De Spraakversterker  laat het publiek aan het woord in vrolijke, leerzame voorstellingen en workshops voor kinderen en volwassenen die bezig zijn met het leren van Nederlands.
  • De Nederlandse Taalshow is de vrolijke interactieve en theatrale quiz over de Nederlandse taal voor anderstaligen. Het programma is goed te volgen voor mensen op A1/A2-niveau, maar bevat voor NT2 cursisten van een hoger niveau (B1 en B2) ook nog voldoende uitdagende elementen.
  • Fast Forward was voorheen een Vlaams theatergezelschap en richt zich nu samen met het Educatief Theater Antwerpen voornamelijk op ondersteuning van cultuur en educatie.
  • Bij de methode Hotel Hallo voor anderstaligen kinderen tussen 5 en 11 jaar is er ook een theatervoorstelling. Meer informatie hierover vind je op de site van Boom uitgevers.

Theater workshop volgen?

Zowel bij Bisbee flexonderwijs als bij Boom academie is het mogelijk om een workshop te volgen over hoe theater toe te passen in het NT2 onderwijs.

Bisbee flexonderwijs geeft de workshop Theater NT2 waar docenten oefenen hoe ze op een speelse manier met cursisten aan spreekvaardigheid kunnen werken. De docenten gaan zelf aan de slag met taalspellen, theaterelementen en improvisatieopdrachten.

Boom academie heeft de training Theater in de les. In deze training gaan docenten aan de slag met spelvormen uit de theatersport zodat zij zelf ervaren hoe de spelvormen gaan en zij daardoor deze spelvormen ook beter aan de cursisten kunnen overbrengen. De training is gebaseerd op het NT2-cahier Theater in de les. In dit cahier staan 35 spelvormen vanaf A0. Het cahier is los te bestellen. Naast de 35 spelvormen in het cahier staan er ook nog 10 spelvormen op internet en zijn er video’s waar de spelvormen in voorgedaan worden.

Andere werkvormen

Een andere manier om gebruik te maken van theater in de lessen is bijvoorbeeld theaterlezen. Dit is een hele, leuke werkvorm om met cursisten te doen. Bij deze werkvorm lezen cursisten samen vanuit een rol. Ze leven zich in. Vaak lezen ze daardoor met meer intonatie omdat ze niet zichzelf zijn maar iemand anders. Meer over deze werkvorm en andere werkvormen lees je op NT2 en Alfa.

Naast theater vinden de meeste cursisten het leuk, en vergeten ze vaak ook de angst om te spreken, om liedjes te zingen of poëzie te lezen. Voor inspiratie lees je de blog Liedjes en poëzie in de NT2 lesFacebooktwitter

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.