Taaltools, apps en zelf woordenschat leren in de NT2 les

VOLG MIJN BLOG MET Bloglovin

Waarom taaltools en apps in de NT2 les?

Waarom zou je taaltools en apps gebruiken in het NT2-taalonderwijs?

(Inter)actief taalonderwijs is een manier van lesgeven om cursisten actief bij de les te betrekken. Er zijn veel tools en werkvormen beschikbaar:

taaltools
Hoofd, schouders, knieën, tenen.

Interactief taalonderwijs kan plaatsvinden in verschillende contexten: met de docent, met groepsgenoten of zelfstandig (online).

Spelenderwijs leren kan het leerrendement verhogen. Consolidering d.m.v.spellen leidt vaak  tot diepere beklijving doordat de woorden / chunks herhaaldelijk terugkomen.

Spelenderwijs leren is leuk. Door veelvuldige herhaling is het leerelement aanwezig. De sociaal-emotionele voordelen zijn dat studenten samenwerken, er is groepsvorming, er ontstaan vriendschappen. En het competitie-element vormt een uitdaging.

Interactieve werkvormen met de mobiele telefoon

De telefoon biedt mogelijkheden. De cursisten kunnen actief aan het werk, met de docent, met een groepje of alleen. Denk aan:

  • discussies voeren met cursisten via digitale prikborden (Padlet, Answergarden)
  • een quiz geven (Kahoot)
  • tweets schrijven, discussiëren via social media
  • zelfstandig oefenen met woordenschat

Actieve werkvormen – Multimedia

Onderstaand een overzichtje van sociale media met tal van mogelijkheden:

  • What’s app groepjes
  • Discussies via Skype, What’s app, Facebook
  • Snel informatie opzoeken
  • Youtube- filmpjes luisteren/kijken, maken en zelf uploaden (vlog)
  • Zelf woordenschat leren met apps
Pinterest
taaltools
Voorbeeld Pinterest pagina

Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Met de social media-tool Pinterest gaat er een enorme digitale kaartenbak voor je open. Ga naar de website Pinterest en vul als zoekterm NT2 in en zoek iets op wat je in de komende NT2 les gaat gebruiken. Je vindt er bijvoorbeeld praatplaten over groente, fruit of het lichaam, een overzicht van tegenstellingen, uitleg van grammaticale onderwerpen.

Zelf woordenschat leren

Nieuwe woorden aanleren kan door middel van beeldmateriaal, voorwerpen of het menselijk lichaam (TPR). Met applicaties als WRTS of Quizlet kun je via mobiele telefoon of internet woordenschat leren. Cursisten of docenten kunnen zelf woordenlijsten aanmaken.

taaltools
Quizlet

taaltools
WRTS

 
 
 
 
 
 

Facebooktwitter