Sinterklaas in de NT2 les

NT2 les en Sinterklaas vierenSinterklaas Zwarte Piet

Ik heb tijdens mijn NT2  les de cursisten gevraagd of zij het Sinterklaas feest willen vieren en dat willen ze! Maar Sinterklaas in de NT2 les, hoe ga ik dat doen?

Dus heb ik wat rondgevraagd bij collega’s en er kwamen een paar voor mij bruikbare ideeën uit.

Wat kan ik gaan doen met mijn cursisten in de NT2 les?

  1. Lootjes trekken voor een cadeautje van ongeveer euro vijf met een rijmpje. In een aantal lessen voor Sinterklaas kun je dan aandacht besteden aan rijmwoorden en oefenen met het dichten. Is een rijmpje te moeilijk dan kun je de cursisten ook een Elfje* laten maken.
  2. Als er een oventje beschikbaar is dan kun je pepernoten bakken. Eerst het recept uitleggen en vervolgens met elkaar het deeg maken en de pepernoten bakken.
  3. In plaats van zelf bakken kun je ook een pepernoten proefwedstrijd houden. Welke pepernoot is het lekkerst?Sintreklaas Je koopt bij verschillende supermarkten/bakkers pepernoten en laat de cursisten een soort consumentenbond test doen. Zij scoren de pepernoten. Je kunt dan praten over bijvoorbeeld wat is belangrijker prijs of kwaliteit enzovoort.
  4. Je laat de cursisten een Sinterklaas film zien. Bijvoorbeeld Het Paard van Sinterklaas en je geeft de cursisten een aantal kijkvragen. Op de site van Lowan vind je een afstudeeropdracht met het complete script van Het Paard van Sinterklaas.
  5. Een woordzoeker maken met Sinterklaas woorden en deze woorden bespreken.
   plaatje
   Klik op de afbeelding voor pdf

  6. Maak een gatentekst van een Sinterklaas liedje bijvoorbeeld ‘O, kom er eens kijken’ of ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’. Bespreek moeilijke, nieuwe woorden. In plaats van een gatentekst kun je ook een tekst met fouten maken. Laat ze de tekst een paar keer luisteren en meezingen.

SpelletjesNT2 les

1. Je kunt bij het Kruidvat of de Action een memory en/of kwartetspel kopen de spelletjes spelen en Sinterklaas woordenschat oefenen.

 1. 2.   Pepernotenspel  NT2

  Wat heb je nodig? Een grote dobbelsteen, ongeveer 3 kg pepernoten (in ieder geval genoeg) en 1 zak origineel strooigoed.

  Maak groepjes of duo’s. Eén van de cursisten gooit met de dobbelsteen.

  Bij 1 krijgt de groep 1 pepernoot.
  Bij 2 krijgt de groep 2 pepernoten.
  Bij 3,4 en 5 krijgt de groep 3,4 of 5 pepernoten en een vraag, maar let op: Ze moeten wel de vraag goed beantwoorden (overleggen mag. Maximale tijd: 30 sec. per vraag).
  Bij 6 krijgen ze 6 pepernoten en een opdracht. Als de opdracht goed wordt uitgevoerd krijgen ze 10 pepernoten extra!
  De groep die aan het einde de meeste pepernoten heeft krijgt de zak strooigoed.

  Vragen zijn voor één cursist, denk dan bijvoorbeeld aan vragen over vervoegingen van werkwoorden of vocabulaire uit de gebruikte methode. Een opdracht is voor de hele groep of het duo.

  Bij een opdracht kun je bijvoorbeeld denken aan: Schrijf het lied op van: Zie ginds komt de stoomboot…tot en met…al heen en al weer. Cursist 1 schrijft regel 1 van het liedje. Die geeft het blaadje door aan nummer 2. Die schrijft regel nummer 2 van het liedje enz. Zo schrijft iedereen om de beurt een regel. De andere cursisten gaan gewoon verder met het spel. Als het liedje is opgeschreven en het groepje/duo is weer aan de beurt dan zingen of lezen de cursisten het liedje. Zijn de cursisten nog niet op klaar, dan slaan ze een beurt over.

  Of

  Pieten moeten goed kunnen rijmen. Maak een rijmpje van 6 regels. Het cadeau waar het rijmpje over moet gaan is een boek. Dat woord moet twee keer in de rijm voor komen. Cursist 1 schrijft de eerste regel. Die geeft het blaadje door aan nummer 2. Die schrijft regel nummer 2 van de rijm. Let op, het moet wel rijmen! Zo schrijft iedereen om de beurt een regel. De cursisten mogen elkaar helpen. De andere cursisten gaan gewoon verder met het spel. Als de groep/duo weer aan de beurt is, lezen ze het rijm voor. Is de groep of het duo niet op tijd klaar, dan slaan ze een beurt over.

  3. Sinterklaasdobbelspel

  Er zijn verschillende versies van het dobbelspel te vinden op internet, uitgebreide spelletjes met kaartjes met vragen en opdrachten of simpel met alleen een opdracht per gegooid oog en dan in 1 of 2 rondes. Als je in google ‘sinterklaasdobbelspel’ intikt heb je ruime keuze. Op de site Sinterklaas tips  vind je een uitgebreide versie van het dobbelsteenspel. Ik ga de onderstaande simpele versie gebruiken.

  NT2 les
  Ronde 1. Klik op de afbeelding voor de pdf
  NT2 les
  Ronde 2. Klip op de afbeelding voor de pdf

4. Sinterklaasfeest informatiegap Schrijf een kort tekstje over het Sinterklaasfeest, maak er een A en B variant van. In de B variant verander je woorden. Door vragen te stellen aan elkaar moeten de cursisten achter de verschillen in de A en B tekst komen.

informatiegap
Klik op de afbeelding voor pdf.

5. Teken wat je hoort/leest. Op Pinterest vind je verhaaltjes die in tekeningen kunnen worden verwerkt.

Inleiding voor de zwartepietendiscussie

Wil je met je cursisten praten over Zwarte Piet dan kun je als inleiding het filmpje van Bart de Pau (online docent NT2)  gebruiken: Wat vinden buitenlanders van Zwarte Piet?

 

Heb jij nog ideeën?

Heb jij nog ideeën om op een leuke manier Sinterklaas te vieren met NT2 cursisten, laat het weten mij door een opmerking achter te laten dan kan ik het opnemen in deze blog.

Een fijn Sinterklaasfeest!

Wat is een Elfje?
    1. Een Elfje is een simpel te schrijven gedicht volgens de onderstaande regels:

    2. de eerste dichtregel: een woord.
    1. de tweede regel: twee woorden.
    1. de derde regel: drie woorden.
    1. de vierde regel: vier woorden.
   1. de vijfde regel: één woord, dat het gedicht samenvat.

Voorbeeld

Sinterklaas

Zwarte Piet

Het is december

Cadeautjes krijgen en geven

Gezellig

Facebooktwitter