Digitale middelen in de NT2-les, deel 1

Inleiding

Een collega van mij heeft ongeveer een maand geleden een presentatie gegeven over verschillende digitale middelen. Ik vond dit zo leuk en leerzaam dat ik haar heb gevraagd hier een blog over te schrijven: Digitale middelen in de NT2-les is een gastblog in twee delen van Marie Christine Ruijs.

ICT

 

Digitale middelen in de NT2-les, deel 1

Mag ik even beginnen met een disclaimer? Ik voel me geen expert ICT en digitale werkvormen of middelen. Wel ben ik heel enthousiast over de ontdekkingen die ik de loop der tijd heb gedaan en de mogelijkheden die voor iedereen openliggen. Toen ik noodgedwongen in deze materie dook (want portfolio en C-competentie) was ik aangenaam verrast door de gebruiksvriendelijkheid en, niet onbelangrijk, de aantrekkelijkheid van de beschikbare middelen. Ging het wat minder soepel dan aarzelde ik niet en stopte ik acuut; het moet wel leuk (lees: gemakkelijk) blijven, want we hebben het al druk genoeg. De selectie die ik je ga voorleggen is daarop gebaseerd en dus persoonlijk.

Wat verstaan we onder digitale middelen en waarom zou je ze gebruiken?

Ik gebruik bewust het woord ‘middelen’ om het zo breed mogelijk te houden, want breed dat is het. Het begint al bij de Whatsapp-groep, Wikipedia en YouTube. Het repertoire is echter nog veel uitgebreider en blijft maar groeien. Er zijn platforms waar je complete interactieve lessen in elkaar kunt draaien, websites waar je filmpjes kunt bewerken om ze geschikt te maken voor je les en er is software met een didactische functie. Een goede reden om digitale middelen te gebruiken is variatie. Digitale middelen helpen om de les interactief en gevarieerd te maken, om te differentiëren, te motiveren en samen te laten werken. Bovendien zijn veel van mijn cursisten nog jong en is hun smartphone hun beste vriend.

Er is meer dan Kahoot!

Mijn eerste kennismaking met ICT in de NT2-les was tijdens een workshop bij Emily Palmer van Taalzeker. Ik maakte af en toe al gebruik van Kahoot! en had gehoord van lyricstraining.com.

lyricstraining

Maar bij Emily maakte ik ook kennis met Wheeldecide, Socrative, Quizlet, Padlet en meer. In een andere workshop leerde ik werken met Microsoft Forms en thuis knutselde ik verder met Google Formulieren. Om formulieren te kunnen maken in Google of Microsoft heb je een account nodig. Hiermee maak je vragenlijsten, huiswerkopdrachten, toetsen en meer, opgevrolijkt door afbeeldingen en/of filmpjes. Met een link nodig je je cursisten uit om deel te nemen. De link verstuur je via Whatsapp of e-mail.

digitale middelen

Zo heb ik afgelopen lente en zomer een aantal speurtochten gemaakt vanuit mijn leslocaties. De link naar de speurtocht kopieerde ik dan naar de Whatsapp-groep en met één klik openden de cursisten de speurtocht en konden ze beginnen. Na afloop konden ze de ingevulde speurtocht ook weer naar me terugsturen. Om het nog wat spannender (en leerzamer) te maken heb ik ze in de lessen daarna zelf speurtochten laten uitzetten. Deze heb ik voor de variatie in Actionbound gezet, en het resultaat mocht er wezen. Voor Actionbound moeten de cursisten wel eerst de app op hun telefoon zetten. Jij opent de speurtocht op je laptop en er verschijnt dan een QR-code, die de cursisten met hun telefoon scannen.

digitale middelen

Actionbound en QR-codes (en Forms) kun je ook prima gebruiken voor korte opdrachten. Op www.classtools.net kun je QR-codes koppelen aan vragen. De codes print je en knip je uit. Je kunt ze verspreid door de school ophangen en je cursisten in groepjes op jacht laten gaan, gewapend met hun telefoon met een QR-app. Misschien een leuk idee voor Sinterklaas of een laatste les voor de vakantie?

digtale middelen actionbound
digitale middelen actionbound

De volgende keer vertel ik je iets over Quizlet (live), Padlet en Plickers.

wheeldecide

 

Links

Voor nu alvast een paar links:

www.classtools.net

www.actionbound.de

Facebooktwitter

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.